Трейдинг платформите винаги са били основно място за развитие на технологиите по света. За щастие България не остава назад в това отношение, а енергетиката и технологиите вече уверено вървят ръка за ръка. Именно новите софтуерни решения улесняват работата и при търговията с електроенергия. Българската независима енергийна борса работи в тази посока и вече предоставя достъп до електронната система за търговия на пазарен сегмент "В рамките на деня" чрез нови софтуерни приложения. Програмата Application Programming Interface или API представлява софтуерен посредник, който позволява на две приложения да се свързват помежду си. Тя дава възможност за автоматизиране на търговията в пазарен сегмент "В рамките на деня" (Intraday).

Под сложното име приложно-програмни интерфейси (API) вече се предоставя възможност на търговците на електроенергия да постигнат цени, които да съвпаднат с техните очаквания. Очаква се този софтуер да улесни работата на всички участници в търговията, като същевременно се повиши ликвидността на пазарния сегмент. Този тип връзка позволява на търговските участници да осъществяват алгоритмична търговия и да сключват сделки за покупка/продажба на електрическа енергия по бърз и значително улеснен начин. Човешкият фактор при сделките пък може да бъде минимален, стига да са правилно заложени условията и критериите за търговията, обясниха пред Dir.bg от Българската фондова борса, която е собственик на БНЕБ.

С подобни софтуерни решения и търговците на ток ще допускат по-малко грешки, а и ще се повиши конкурентоспособността на пазара. Все пак времето за реакция при резки промени в нивата на енергийните цени може да са от ключово значение за дадено предприятие и именно бързата намеса на борсата може да доведе до по-добри печалби или достигане на по-добри цени при покупката на електрическа енергия.

На БНЕБ у нас вече има и пилотно дружество, което е внедрило технологичното приложение за свързаност API на водещия европейския оператор на платформи за търговия с електроенергия Nord Pool. Става въпрос за компанията ЕVN Трейдинг.

Именно подобни програми се използват и за добиването на данни от търговията на сегмента "В рамките на деня". Така специалистите получават по-добра информация за средно-претеглени, максимални и минимални цени, търгувани обеми електрическа енергия, най-добри оферта за покупка и продажба за даден период на доставка и други полезни за трейдърите данни. Така и в крайна сметка се постига по-добра оптимизация на цените и повече ползи за клиентите.

Сред Предимствата от внедряването на този софтуер още са ефективната и безпроблемна интеграция с вътрешните системи за търговия, "back office" системи и операционни инструменти, роботизирана търговия за максимизиране на пазарните възможности, персонализирани и автоматизирани отчети, и консолидирани уеб базирани ИТ решения. Новият API софтуер обаче може да се внедрява и използва единствено от активните търговци на електроенергия на пазарен сегмент "В рамките на деня", припомнят от БФБ.

"Радваме се, че с БНЕБ продължаваме да развиваме търговията на електроенергия в България. Внедряването на API показва ангажимента на БНЕБ да следва най-добрите практики в Европа. Автоматизираната Intraday търговия повишава ефективността на пазара и помага на заинтересованите търговски участници по-добре и по-бързо да отговарят на нуждите на клиентите си", каза Мартин Славов, изпълнителен член на Съвета на директорите на EVN Трейдинг.

"Благодарение на технологиите, търговията с електроенергия става максимално автоматизирана и много динамична. Тези участници на пазара, които първи се възползват от новостите - ще имат конкурентно предимство пред останалите като най-важното е, че това ще бъде от най-голяма полза за техните клиенти и потребители", каза Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ.

С подобни технологични решения българската енергийна борса показва, че няма притеснения да работи със замах в технологичната сфера, а това ще е добре както за енергийните търговци, така и за самите потребители в крайна сметка.


Материалът е предоставен от БНЕБ.