Градският транспорт в Пловдив да стане безплатен от следващата година. Това предлагат представители на бизнеса, цитирани от БНТ. Според тях по този начин градът ще стане по-гостоприемен като Европейска столица на културата през 2019 г., както и предпочитано място за развитие на бизнес.

Градският транспорт в Пловдив да стане безплатен от следващата година. Това предлагат представители на бизнеса. Според тях по този начин градът ще стане по-гостоприемен като Европейска столица на културата през 2019 г., както и предпочитано място за развитие на бизнес.

"Общо приходите в обществения транспорт са от порядъка на 30-32 милиона. От тези 30-32 милиона приходи идват от държавата и от общината като субсидии - 12 милиона, по 6 милиона и остават 20 милиона", пресметна Любозар Фратев - председател на Сдружение "Бизнесът за Пловдив" .

От общината в града обаче не приемат идеята. Според заместник - кмета Златин Велев единственият подобен експеримент е правен в град Талин. Там, след като са въвели безплатния градски транспорт, има много анализи. Броят на тези, които са ползвали преди това автомобил и са преминали на градски транспорт е почти съизмерим с 0.

Всяка година местната власт плаща по 6 милиона лева на транспортните фирми за преференциални цени на картите за ученици и пенсионери. Билетът за градския транспорт не е повишаван от години и сега пловдивчани плащат по 1 лев, за да се возят на автобус.