Италианският вицепремиер Луиджи ди Майо посочи, че в дневния ред на популистите има още много за вършене, като намаляване на заплатите на законодателите в страната е част от него, съобщи Bloomberg.

"Ние сме само в края на началото", коментира вицепремиерът два дни, след като италианският парламент одобри бюджета на правителството за 2019 г., който предвижда мерки за подпомагане на най-бедните в страната и намаляване на пенсионната възраст за някои.

Ди Майо, лидер на коалиционния партноьор "Пет звезди", обеща въвеждането на "чудесен закон", който да съкрати компенсациите за членовете на парламента през тази година. Италианските законодатели са сред най-високоплатените в Европейския съюз.

Президентът на Италия Серджо Матарела се опита да овладее популистките лидери - вицепремиерите Ди Майо и Матео Салвини. В новогодишното си обръщение държавният глава отбеляза нарастващия дълг на страната, който вече достига над 130% от БВП и започва да се отразява на гражданите.

Салвини, ръководител на дясноцентристката партия "Лига", отбеляза, че въпреки съгласието му с Ди Майо за нуждата от съкращаване на ненужните разходи, правителството има много по-важни приоритети. "Правилно е да намалим безполезното и ненужно харчене", посочи в свое изказване вицепремиерът в четвъртък. "Но "Лига" е притеснена от по-конкретни за Италия проблеми", включително данъците и пенсионните реформи, добави той.

В изказването си във вторник Ди Майо също обеща да работи по проблемите на околната среда, както и да се фокусира върху външнополитическите въпроси през 2019 г., като отбеляза, че е удоволствие да се изправи срещу онези, "които използваха публични средства и национални закони, за да се възползват от редица права, които иначе не бяха законни".