Националното тол управление към АПИ е специализираното звено, което ще се занимава със събирането на електронните винетни такси, които ще заменят старите хартиени стикери от началото на 2019 година. В него ще работят 921 души, а до края на тази година ще бъдат назначени 393. Около 600 от тях ще имат контролни функции. "Цените на винетните такси се запазват същите за всички видове МПС и не се предвижда скоро увеличение. Затова пък ще се предлага и нов продукт - "уикенд винетка", която ще струва 10 лв". Това каза Антон Антонов, директор на Национално тол управление към АПИ пред телевизия "Блумбърг". 

"От 1 януари 2019 новите винетки ще са със старите цени, а именно: 97 лв. за годишна винетка за автомобил. За тежкотоварните автомобили винетките ще са валидни до 15 август 2019 г., а от 16 август тежкотоварните автомобили минават на тол такси", каза Антонов.

Терминалите за самотаксуване са договорени,  доставката е за 500 броя, те ще бъдат разположени в търговски обекти по протежение на пътната мрежа, вероятно в бензиностанциите, съобщи Антонов.

"Обектите са избрани на принципа да са на пътната мрежа, да имат добро интернет покритие, на 24 часов режим. Терминалите вече са произведени, в момента се брандират и до края на годината ще бъдат поставени на местата. Плащането през тях ще става с кредитна, дебитна карта и с карта за гориво. АПИ е в процес на преговори с големите вериги бензиностанции за да се ползват и техните карти за закупуване на винетки", поясни директорът на Националното ТОЛ-управление.