Нова икономическа и финансова криза ще има, въпросът е само кога ще започне. Около това мнение се обединяват повечето от авторитетните експерти. Статистиката доказва, че подобни сътресения стават на всеки десетина години, а от началото на последната криза през 2008 година изминаха точно 10 години. Но такива кризи идват тогава, когато никой не ги очаква.

Всеки трябва сам да се погрижи за себе си в такава ситуация. Има и няколко прости правила, които дават гаранция, че няма да потънете финансово още при първата вълна на кризата.

Ето пет от мерките, които ще ви позволят да преживеете сравнително добре сътресенията:

 1. Формирайте си финансов буфер.

За да посрещнете една нова криза ,трябва да имате свой семеен буфер. Размерът му е различен - един е за студент, друг за семейство с две деца и съвсем различен за хората с взети, но неизплатени кредити. Има базово правило - умножете средния си доход за три месеца и отделете тази сума. Така ще бъдете защитени в началото. Ако имате и семейство с две деца, сумата трябва да е по-голяма, например дохода ви за 6 месеца. Парите ще ви помогнат да оцелеете ,докато намерите сигурен източник на доход в кризата.

2. Вложете свободните си пари в различни валути.

Най-добре е да спазите правилото- 40% от средствата в национална валута, 30% в долари и 30% в евро. Можете да замените някоя от чуждите валути с паунд, но точно сега това едва ли е добро решение, или с швейцарски франк.

3. Не купувайте техника за вкъщи.

Ако мислите, че ще се спасите, като купите мобилен телефон, втори телевизор или хладилник за дома, това едва ли ще сработи. Техниката остарява с месеци. Ако ви потрябват спешно пари ,продажбата на уреди не е бърза работа, особено ако искате да получите добра цена.

4. Ликвидирайте кредитите си.

Ако можете, ликвидирайте взетите заеми от банки и фирми за бързи кредити. Лихвите ще се увеличават, а с тях и задълженията ви. Ако не можете да ги платите, става лошо. Най-изгодно е да обедините няколко задължения в едно и така да получите по-ясна представа какво ще плащате всеки месец. Ако имате ипотека, рефинансирайте я.

5. Инвестирайте в себе си.

В криза много хора остават без работа, битката за място, което е добре платено се изостря. Първо уволняват тези, които не са уникални, нямат достатъчно опит и не са от важно значение за фирмата. За да не сте в това число, запишете се да научите поне един или два западни езика. Подобрете компютърната си грамотност. Ако имате специалност, надградете я.