Отмяната на плоският данък от 10% върху доходите на хората, ще увеличи данъците за тези от средната класа до 15 на сто. Това каза финансовият министър Владислав Горанов, който присъства на конференция по повод десетгодишнината от въвеждането на пропорционалното облагане. Организатори са КНСБ и фондация "Фридрих Еберт".

В същото време икономисти отчетоха, че заради плоските данъци у нас се задълбочава разликата между бедни и богати, сивата икономика остава висок процент, а спестяванията на българите се стопяват, съобщи БНТ.

"Плоският данък облагодетелства хората с високи доходи, повече отколкото тези с ниски, но отмяната му би довела до негативни финансови последици за повече хора, най-вече от средната класа", категоричен беше финансовият министър .

Според данните на синдикатите плоският данък не изпълнява своята роля да насърчава инвестициите и да повишава благосъстоянието.

"Нека мислим как облагаме бизнеса и как облагаме хората, това отбягна от този дебат. През тези десет години и двете са плоски обаче стана прехвърляне от фирмите върху хората. Как стана така?", каза Димитров.

От КНСБ предлагат да бъде върнат необлагаемия минимум на нивото на минималната работна заплата и да бъде увеличен максималния облагаем доход на 3000 лева.

Според синдиката, това ще остави у всеки българин в джоба му около 600-700 лева на годишна база, тоест това не се вмества в теориите, че видите ли вдигаме данъците.

Ако бъде прието въвеждането на необлагаем минимум, бюджетът би загубил между 1 млрд. и 2 млрд. лева приходи, изчисли министър Горанов. Той все пак призна, че плоският данък е в ползата на богатите. 

"След тези десет процента има едни чисти доходи, с които можеш да си купуваш яхти, да караш ролс ройси, да дразниш хората, всичко това е - да част от проблема на плоското облагане", посочи той.

Горанов също така припомни, че сегашната коалиция е поела ангажимента да не вдига данъците.