През 2018 година 296 души са ангажирали фирма, специализирана в организиране на преместване от една държава в друга за да напуснат Великобритания, съобщи Bloomberg. Това е ръст от 82% в сравнение с 2017 година.

Става дума за хора, чието състояние е над 6 милиона долара и които са притежатели на къщи или скъпи апартаменти в Обединеното кралство. Предпочитани дестинации за преселване са Париж, Брюксел и Цюрих, южните райони на Франция, както и някои райони на Испания.

Причината за това спешно изоставяне на град като Лондон, където са повечето имоти на богатите европейци е нестабилността в страната преди Брекзит. Ситуацията може да се усложни, след като Тереза Мей не успя да прокара сделката с Брюксел в парламента и нещата отиват към излизане без договореност с ЕС.

Тази тенденция вече се усети при цените на имотите в Лондон и някои от по-големите градове на Острова. Според експерти, продажбата на скъпи имоти е силно затруднена, а купувачите са много малко. Бягството на състоятелни европейци може да се ускори, ако на власт в страната дойде Лейбъристката партия и Корбин стане премиер, смятат експертите.