Желанието на руския президент Владимир Путин да скъса със зависимостта на долара предизвика истинска златна треска. В рамките на десетилетие Русия увеличи четири пъти своите златни резерви, като 2018 г. отбелязва най-амбициозната за властите в Москва година. Темпото изглежда се запазва и през тази. Данни на централната банка показват, че притежанията ѝ от благородния метал са нараснали с 1 млн. унции през февруари най-много от ноември насам, съобщи Bloomberg.

Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю за CNN през ноември, че европейските корпорации са твърде зависими от американската валута, наричайки това "проблем на суверенитета". Миналата година Полша и Унгария изненадаха анализаторите с първите си позначителни покупки на злато на държави от ЕС от над десетилетие.

Колкото до Русия експертите си задават въпроса дали страната ще може да си позволи да поддържа интензивното си темпо на покупки. Според някои страната ще продължи да се снабдява със злато, за да се предпази от геополитически сътресения и опасността от увеличаване на американските санкции. През изминалата година покупката на благородния метал за първи път превиши снабдяването. И все пак други посочват, че търсенето ще намалее.

Ако достигне лимита за местни покупки, смятам, че централната банка ще започне да внася злато", посочва Олег Кузмин, главен икономист към Renaissance Capital. По думите му като се имат предвид геополитическите рискове, то е много вероятно дялът на златото в резервите на централната банка да нарасне още.

Само през изминалата година страната е закупила 274 тона на стойност по средни цени 11 млрд. долара, показват данни на Световния златен съвет . Към момента златото представлява около 19% от чуждестранните резерви на страната - най-високото му ниво от 2000 г. насам. В същото време доларът отговаря за 22%, което представлява спад спрямо 46% в средата на 2017 г.

Едно от нещата, които могат да запазят руските доларови резерви високи, е зависимостта на страната от износа на стоки като петрола. Три четвърти от търговията на страната на стойност 600 млрд. долара е именно в американска валута. В същото време покупките на руската централна банка през последните години помогнаха за стимулирането на цената на метала. Тя нарасна с 20% от началото на 2016 г. "Ако не беше Руската централна банка, миналата година щеше да е найлошата за покупка на злато от десетилетие насам",