Петролните котировки се повишиха днес в азиатската търговия, след като студеният фронт, обхванал части от САЩ, затвори петролни кладенци и рафинерии в Тексас - щатът, най-голям производител на петрол в страната, информира Ройтерс.

Тексас добива близо 4,6 милиона барела петрол дневно и в него се намират някой от най-големите рафинерии, произвеждащи бензин и дизел в САЩ.

Тласък на цените даде и изявление на йеменските бунтовници хуси, че са ударили с дронове летища в Саудитска Арабия, което предизвика опасения за доставките на черно злато от най-големия световен производител, допълва БТА. Същевременно се засилва оптимизмът за възстановяването на световната икономика на фона на ускоряването на ваксинациите срещу коронавируса.

Сортът Брент от Северно море поскъпна с 35 цента или 0,6 на сто до 63,65 долара за барел, след като в предходната сесията цената на контрактите достигна най-високото равнище от януари 2020 година.

Американският лек суров петрол прибави 82 цента или 1,4 на сто до 60,29 долара за барел. Петролният пазар в САЩ вчера бе затворен заради националния празник Ден на президентите.