Водещите регулаторни органи на финансовите пазари в САЩ заявиха, че ще проверят дали неотдавнашните сътресения на фондовия пазар са сигнал, че действащите търговски практики не защитават достатъчно инвеститорите, предаде Асошиейтед прес.

Изявлението бе направено след среща на регулаторните органи снощи, свикана от финансовия министър Джанет Йелън, допълва БТА.

Битката, станала известна като "борсова война", поведена от малки инвеститори, свързали се помежду си в социалната мрежа Редит (Reddit), тласна силно нагоре акциите на компании със сериозни финансови проблеми като ГеймСтоп (GameStop). След това голяма част от растежа бе загубена и котировките отново се понижиха.

Както Dir.bg писа Робинхуд (Robinhood) и други инвестиционни платформи забраниха да се купуват акции на търговеца на видеоигри ГеймСтоп и други компании в тежко положение, чиито цени през последните дни на изминалата седмица се изстреляха нагоре заради спекулативни сделки, насърчавани в социални медии, което доведе до силна нестабилност на пазарите.

Не бе обявена никаква конкретна мярка след тази виртуална среща. В същото време финансовото министерство коментира, че "инфраструктурата е била устойчива въпреки силната нестабилност и повишения обем на трансакции и е убедено, че за федералната Комисия по ценните книжа и фондовите борси (КЦКФБ) е важно да бъде направено задълбочена проучване на събитията", се посочва в комюнике на финансовото министерство, цитирано от Франс прес.

В срещата участваха представители на министерството, на КЦКФБ, Комисията за търговия с фючърси за суровини, на Управлението за федерален резерв (УФР) и Федералната резервна банка на Ню Йорк, която осигурява връзката на УФР с Уолстрийт.