Статистиката за доставени рекордни обеми природен газ от "Газпром" в Европа, в които сериозни аналитици се съмняваха от самото им обявяване, в крайна сметка се оказаха фалшиви, съобщи "Интерфакс".

Според цифрите на компанията ,през миналата година тя е продала в ЕС и като цяло в Европа над 200 милиарда м3 природен газ. Точно такива резултати бе обещал шефът на руската компания Милер в началото на годината.

И ако в първите шест месеца нещата наистина се развиваха добре, "Газпром" продаде 101 милиарда м3 газ в Европа, то след юни ситуацията се влоши. Износът на природен газ намаля с 12% през септември, като главният проблем дойде от Турция, която съкрати двойно покупките си на руски природен газ.

Въпреки това изведнъж през декември руската компания декларира продажбата на природен газ в Европа за 1.2 милиарда евро, като крайни клиенти бяха посочени Австрия и Холандия. Точно в тези две държави са и най-големите хранилища за газ на руската компания. В тях са били прибрани 4.9 милиарда м3 синьо гориво. Тоест, "Газпром" е продал на себе си тези количества.

За 2019 година Милер отново постави като задача да бъде изнесен природен газ за Европа в обем над 200 милиарда м3, но и сега плановете не бяха подкрепени от реалността. За първите два месеца "Газпром" изостава с 8% от плана за доставки, пак главно поради намаляване на търсенето в ЕС и Турция.