Австрийската Организация за защита на потребителите (ОЗП) е завела във Виенския провинциален съд по гражданско право четири иска за публична отговорност. До този момент в организацията са се регистрирали 6000 души от 45 държави, които са заявили, че по време на ски почивката си в тиролския ски курорт Ишгъл са се заразили тази зима с коронавирус.

Юридически Организацията за защита на потребителите защитава на този етап 1000 души. Данните бяха изнесени тази седмица от нейния шеф Петер Колба на пресконференция във Виена. За да бъдат постигнали бързи положителни резултати, юристите са се ограничили с четири показни процеса. В един от случаите заразеният е починал от Ковид-19, в два от случаите болестта е протекла много тежко и пострадалите все още са на лечение, като по всяка вероятност няма да бъдат излекувани напълно и в четвъртия случай пациентът е оздравял, но се очаква, че ще остане с трайни последици от заболяването.

Вместо продължителни процеси срещу неправилното поведение на властите, организацията предлага на канцлера Себастиан Курц да организира кръгла маса с участие на ресорните министри, тиролското правителство и общините. Защитниците на потребителите обвиняват местните власти в Тирол и отговорните политици на федерално равнище в допускане на грешки с тежки последици в мениджмънта на пандемията в тиролските ски райони през февруари и март тази година.

Както заяви на пресконференция ръководителят на ОЗП Петер Колба, "Нямам доверие, че прокуратурата в Инсбрук действително работи по издирване на отговорните за тежките грешки, допуснати в борбата с пандемията." Затова чрез показни процеси във Виена "далече от тиролските мрежи" организацията ще се концентрира върху установяване на отговорността и издействане на обезщетения за жертвите.

В становище по случая провинция Тирол подчерта, че има голям интерес в проследяване и преценка на развитието на събитията през последните месеци, за да може да види дали и къде е могло да се вземат други решения и да се прецени кои структури трябва да бъдат променени.

Тирол работи в тясно сътрудничество с правосъдните органи и всички други инстанции, включително и с Комисията по разследване на случая под председателството на бившия вицепрезидент на Върховния съд Роланд Рорер.

Ишгъл - един от най-известните зимни курорти в Австрия, се превърна в огнище на зараза с коронавирус. Той е особено популярен сред германските, скандинавските, руските, а и българските любители на зимните спортове. Много европейски издания писаха, че в края на февруари и началото на март Ишгъл се е превърнал в развъдник на заразата, тръгнала оттам по цяла Европа. Дания, Норвегия, Германия и други страни съобщиха за голям брой вирусоносители, завърнали се от ски ваканция именно от Ишгъл и провинция Тирол като цяло.

Вчера федералният канцлер Себастиан Курц, министърката на туризма Елизабет Кьостингер, министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер, президентът на Австрийската стопанска камара Харалд Марер и шефът на провинция Тирол Гюнтер Платер представиха план за спасяване на зимния туризъм, който стартира след два месеца и е жизнено важен за алпийските провинции и цяла Австрия.