Цените на тока и парното ще се увеличат през това лято, заради големите загуби в енергетиката. Това потвърди служебният заместник-министър на енергетиката Александър Николов в ефира на БНТ. По думите му единственият вариант за спасяване на енергийната система е дългосрочна стратегия.

Поскъпването на тока за бита е неизбежно, допълни той.

"Проблемът не е, че всички плащаме, а че ще продължим да плащаме повече, защото за да плащаме сега, системата задлъжнява, лихвите не само се трупат, но и няма да изчезнат", заяви Александър Николов.

Подобна е ситуацията и в най-голямата топлофикация у нас - столичната, каза Николов.

"Топлофикация София" продължава да задлъжнява, тя е основният клиент на "Булгаргаз", активът, който е необходим, за да получават софиянци парно и газ, за да падне цената, трябва управляването и закупуването на въглеродни емисии да е дългосрочно, в момента финансовото състояние не позволява дори приватизация на дружеството, заяви Александър Николов.

Той оправда и действията на енергийния регулатор.

"Комисията в момента се съобразява с това, което е на пазара, КЕВР не може да си измисли начин да намали цената, освен това да води до допълнителна загуба, което пак да се финансира от допълнително място", каза Николов.

Заместник-министърът обясни, че досега не е открил да са правени стъпки за спасяване на енергетиката, напротив - тя е оставена без да бъдат взети мерки за намаляване на задлъжнялостта.

"Неглижирането на ефективното управление на активите води до много лош финансов резултат", заяви Николов.

Това е причината и за тежкото състояние на държавния "ТЕЦ Марица изток 2", който ще остане неконкурентоспособен поне докато изтекат дългосрочните договори за изкупуване на ток на американските централи, както и докато се намери решение за спасяването му.