Няма пари в земеделското министерството, а вследствие на ковид кризата много сектори изпитват затруднения, розопроизводството се срина. Това каза пред журналисти Пловдив служебният зам.-министър на земеделието, храните и горите (МЗХГ) Явор Гечев, цитиран от БТА.

Истината е че, няма нито един свободен лев за нито една допълнителна мярка, която можем да отворим. Всички средства за годината са или издърпани напред или са изхарчени. Не е предвиден допълнителен ресурс включително по отношение на специфични сектори и на индикации. Надяваме се много бързо след изборите, следващият парламент да направи актуализация на бюджета. Ние ще се справим в рамките на нашите ангажименти, включително можем да подготвим редица нотификации по различни подпомагания, там където са необходими. Но това можем да направим в рамките на съществуващия бюджет, каза Явор Гечев.

И допълни: Опитваме се да наваксаме всичко, което е актуално, защото периодът е изключително чувствителен. Амбициите ни са не просто да кърпим дупки, а да оставим законодателни инициативи и стратегии. Ще се опитаме да оставим добро наследство на следващия кабинет, решения е не проблеми, отбеляза Явор Гечев.

В сряда, 9 юни, Държавен фонд "Земеделие" съобщи, че са преведени 87 005 139 лв. по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Субсидии получиха 54 712 земеделски стопани. Доплащането по схемата е извършено съгласно заповед на министъра на земеделието, храните и горите от 7 юни, а изчисленията са направени по окончателна ставка от 212,48 лв./хектар.

Дни по-рано, на 4 юни, ДФЗ обяви, че 34 проекта по подмярка 5.1 за повишаване на биосигурността в стопанствата продължават на следващ етап - техническа и финансова оценка. По процедурата се подпомагат дейности на земеделски стопани в животновъдни обекти, в които се отглеждат свине, птици или дребни преживни животни.