Южнокорейската компания "Алмак" и американската компания "Дюра аутомотив системс" днес положиха началото на обща инвестиция в Скопие в присъствието на премиера на страната Зоран Заев, съобщава агенция МИА, цитирана от БТА.

Инвестицията на стойност около 30 милиона евро ще бъде във фабрика за производство на леки профили за автомобилната индустрия. Фабриката се планира да бъде изградена на площ от 80 хиляди кв. м. и да започне работа от следващата година, като в нея ще бъдат открити нови над 70 работни места, а брутната заплатата за висококвалифицираните кадри ще достигне 2000 евро.

"Това е още едно потвърждение за добрата икономическа политика, която провеждаме. Създаваме предвидима делова среда за инвестиции, износ, добре платени работни места, които водят до ръст на икономиката. Нашият стремеж като правителство е да помогнем за създаването на добре платени работни места, като в тази насока в новата инвестиция се очаква средната брутна заплата да бъде около 2000 евро", подчерта премиерът Зоран Заев.

Средната брутна заплата за най-ниско квалифицираните кадри във фабриката, както посочи Заев, ще бъде 889 евро, което означава средна нетна заплата от 580 евро.

Ключовите причини за инвестицията в индустриалната зона край Скопие, според новите инвеститори, са стабилната среда, работната сила, инфраструктурата и поддръжката на правителството за чуждестранните инвеститори.

"След като проучихме много страни, решихме първият капацитет да бъде построен в Скопие. Строителството ще продължи 12 месеца с модерен дизайн върху 80 хиляди квадратни метра", заяви Чунпайо Парк, президент и изпълнителен директор на новата компания.

Южнокорейската компания "Алмак" използва изцяло зелена енергия в процеса на производство и рециклира 100 процента от остатъците от производството, заяви нейният основател и директор Союн Парк.

"Това ново партньорство не символизира само бизнес, а и връзка на две култури, учение един от друг и възможност да се създаде по-добър свят. Ще работим за изграждането на успешна история, с която ще се гордеем", заяви Парк.

"Успяхме да доведем далечна инвестиция, не със скъпа кампания, а с добра дума", заяви по този повод директорът на Технологичната индустриално-развойна зона край Скопие Йован Деспотовски, цитиран от МИА.