В четвъртък доларът се понижава спрямо основните си конкуренти, докато паундът се стабилизира, след като правителството на британския премиер Тереза ​​Мей спечели вот на недоверие в парламента.

Индексът на зелените пари, който измерва съотношението им спрямо шестте основни валути, се понижи до 96.133 пункта, след като натрупа около 1% през предходните пет сесии. Американската валута все още е на печалба спрямо еврото, тъй като постоянните притеснения за икономиката на еврозоната притискат единната европейска валута.

Вниманието на инвеститорите беше привлечено от новина в "Уолстрийт джърнъл", че федерални прокурори на САЩ разследват Huawei Technologies, защото са разкрили, че от китайската компания са откраднали търговски патентни и технологии от американски фирми и скоро ще издадат обвинителен акт.

Във фокуса на инвеститорското внимание бяха и опасенията, че спирането на финансирането за американското правителство, което блокира неговата дейност, започва да оказва влияние върху икономиката на САЩ, а инвеститорите очакват повече сигнали от Федералния резерв, след като все по-голям брой негови служители проявяват предпазливост по отношение на по-нататъшно повишаване на лихвите.

Федералният комитет за операциите на откритите пазари на САЩ ще проведе следващото си заседание за определяне на политиките на 29-30 януари.

През последните месеци бизнесът в Съединените щати стана по-малко оптимистичен, съобщи Фед в доклад за икономиката на страната, който подкрепя позицията на председателя Джером Пауъл за по-голямо "търпение" относно повишаване на лихвените проценти.

Доларът поевтиня и спрямо йената и спадна до 109.00 йени за един щатски долар.