Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не е "особено оптимистичен" преди преговорите с американския президент Доналд Тръмп за предотвратяване на търговска война по-късно днес, съобщи Франс прес.

"Ясно посочваме, че не сме врагове на САЩ, имаме общо минало и не бива да го забравяме. Не съм обаче особено оптимистичен. Познавам г-н Тръмп сравнително добре", каза председателят на ЕК.

Става дума да се постигне успокояване на цялостната обстановка. Европа не трябва да се защитава, отбеляза Юнкер, допълвайки, че иска да изясни европейската позиция и да потърси пътища за избягване на търговската война.

ЕС е готов да въведе контрамерки за 20 млрд. долара, ако САЩ наложат мита за вноса на европейски автомобили, заяви в интервю за в. "Дагенс нюхетер" еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

"Надяваме се, че няма да се стигне до там и ще успеем да намерим решение. Ако това обаче не се случи, то Европейската комисия изготвя доста дълъг списък на различни американски стоки. Става дума за около 20 млрд. долара", посочва еврокомисарят, която участва в делегацията, водена от Юнкер в САЩ.