Юанът разшири печалбите си след повишението, предизвикано от изненадващия ход на Китайската централна банка, която направиi 20%  по-скъпо залагането срещу спад на националната валута. Пекин се намеси в опит да предпази юана след рекорден брой седмични загуби. Намесата дойде, след като валутата започна да се се затваря в ключовата стойност от 7 юана за долар.Това каза пазарният анализатор Ришаат Саламат, Bloomberg Хонконг пред телевизия "Блумбърг".

"Индексът Hang Seng е със 0,7% нагоре. Компанията за банкови и финансови услуги HSBC съобщи резултатите си за 4.58% увеличение на печалбата през изминалото тримесечие. Движението надолу при индекса Shanghai Composite с 0,7%", посочи анализаторът.

Той допълни, че в Хонгконг акциите поведоха печалбите, тъй като инвеститорите очакват резултати от големите регионални компании HSBC Bank и Softbank.

"Друга компания, която инвеститорите следят е Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Тя изработва чипове за iPhone и други устройства. Компанията се възстановява от компютърен вирус, но предупреждава за забавяне на доставките и намаление на приходите поради влияние върху фабриките ѝ", каза още Саламат.