Локдаунът във Виетнам ограничи глобалните доставки на кафе. В резултат от това цените на кафето по света ще останат относително високи до 2022 г., прогнозира американската консултантска агенция Fitch Solutions.

Страната от Югоизточна Азия е вторият по големина износител на кафе в света. В момента Виетнам се бори с най-сериозното огнище на Covid от началото на пандемията, а това блокира центъра за износ на кафе Хо Ши Мин.

През август износът на виетнамско кафе е спаднал на месечна база с 8,7% до 111 697 тона, съобщи Ройтерс, позовавайки се на митнически данни. Между януари и август Виетнам е изнесъл 1,1 милиона тона кафе - с 6,4% по-малко от преди година, но приходите от износ на кафе са нараснали с 2% до около 2 милиарда долара, съобщи CNBC.

Снимка: istock by Getty Images

Спадът на износа и производството във Виетнам увеличи световните цени на кафето. Бючърните фючърси за кафе от арабика са скочили с около 45.8% тази година, докато фючърсите на робуста са скочили с 52.2%, според данните на Refinitiv.

От друга страна Бразилия, която е най-големият производител на кафе в света, преживя вълни от слана и суша, които повредиха нейните култури.

Лошото време повлия и на реколтата и в Колумбия, а появата на варианта на коронавирус "mu" в страната може да доведе до продължителни ограничения и недостиг на работна ръка, които влошават производството, се казва в доклад на Fitch Solutions миналата седмица.

"В същото време смятаме, че търсенето, поне в Европа и САЩ, ще се увеличи през следващите месеци, тъй като премахването на ограниченията за Covid-19 трябва да даде възможност на кафенетата да се отворят отново", пише още в доклада.

Консултантската компания повиши прогнозата си за 2021 г. за средната цена на кафе арабика с 18,52% - от 1,35 долара до 1,60 долара за един паунд (0,45 кг). Fitch Solutions преразгледа и възходящата си прогноза за 2022 г. (с 20%) - от 1,25 долара до 1,50 долара за един паунд.

Ковид във Виетнам

Виетнам - който споделя граница с Китай - съобщи само за 1465 случая на Covid и 35 починали миналата година, според данни, събрани от университета Джон Хопкинс. Въпреки това броят на заболелите в страната нарасна до повече от 635 000 към вторник, а смъртните случаи надхвърлят 15 900.

Подобно на много от своите съседи от Югоизточна Азия, Виетнам се бори да сдържа силно заразния вариант на делтата на Covid. Само 5,7% от населението на Виетнам е било напълно ваксинирано, показва официалната статистика, събрана от "Our World in Data".

Снимка: Getty Images