Виетнам обявява, че е разработил, в партньорство с американски изследователи, първата в света ваксина, която да се прилага на прасетата с цел борба срещу африканската чума по свинете, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Очаква се властите в Ханой да разрешат употребата ѝ от петък, 3 юни. Но намерението е ваксината да се изнася на световния пазар, за да помогне на страни, където епидемията всява хаос в животновъдството.

"Производството на ваксината е историческо събитие", подчерта вчера заместник-министърът на земеделието Фунг Дук Тиен. Той не съобщи срокове за започване на износа, нито оценка на производствения капацитет на Виетнам.

Африканската чума по свинете е безвредна за хората, но опустошителна за добитъка. Тя беше регистрирана за първи път във Виетнам през февруари 2019 г. и оттогава страната трябваше да заколи милиони глави добитък.

Досега в света нямаше ваксина, предотвратяваща това заболяване. Виетнамската ваксина се разработва от 2020 г. в партньорство с американски експерти. Проведени са пет клинични изпитвания. Тя осигурява на животните шестмесечен имунитет, уточни заместник-министърът.