По-висок акциз ще се плаща за бездимните цигари и цената им ще стигне 10 лева. От 1 октомври 2018 г. акцизът за нагреваемите тютюневи изделия ще бъде като за класическите цигари - 109 лв. на хиляда къса плюс 25% от цената. Това гласят промени в Закона за акцизите и данъчните складове, внесени в парламента от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти. В момента акцизът за нагреваемите тютюневи изделия е 152 лв. за кг.

Така акцизът за една кутия от тези изделия (20 бр. цигари в кутия с общ грамаж 6,1 г. и цена 5,50 лв. за кутия) е 0,93 лв., пише в мотивите на депутатите. А ако за тези нагреваеми тютюневи изделия се прилага акцизната ставка за цигарите, то акцизът ще бъде 3,54 лв. за кутия, пише "Труд".

Сумата е изчислена след промени в сила от 1 януари, според които акцизът не може да е по-малък от 177 лева за 1000 къса цигари.

В мотивите си депутатите вносители посочват, че промяната ще доведе до положителен ефект за бюджета.

"Нагреваемите тютюневи изделия са фундаментално различни продукти от цигарите. Те са класифицирани като бездимни и имат различен рисков профил от традиционното пушене. Това обуславя и диферензираното им облагане в целия ЕС. България в момента е в крак с принципа на облагане в останалите 22 страни, където се предлагат продуктите. За огромно съжаление, изравняването на акциза с този за цигарите, заложен в законопроекта, не подкрепя идеята за намаляване на вредата и ще отдалечи България от добрите европейски практики. Това е екстремна мярка и видно от мотивите към предложението, то е насочено само срещу един конкретен продукт на нашия пазар, без да се отчита всеобхватно концепцията за нагряване на тютюна. Вярваме, че предложението подлежи на обсъждане и търсене на баланс между фискалните и здравните аспекти", коментират от Филип Морис България.

Да бъде въведен бандерол за бирата в опаковки над 5 литра, предвиждат още предложените промени. В момента бира в страната правят 22 лицензирани складодържатели. 4 от тях са големи производители, а 18 са независими малки пивовари.

Бандеролите ще може да са не само от хартия, а и от други материали, като самозалепващо се фолио, гласят промени в наредба, пуснати за бществено отсъждане от МФ.

 

За справка

В Европейския съюз нагревателните тютюневи изделия се предлагат в 22 от 28-те държави-членки. 

Няма единен подход, като в отделните държави-членки се прилагат следните подходи при облагането с акциз на тези изделия:

В нито една държава не се прилага облагане с акциз, който да е еднакъв с този за цигарите, и нивото е значително по-ниско от това за цигарите (средно 31% по-ниско от това за облагането върху средната цена на цигарите);

В 13 от държавите-членки (в т.ч. България) е въведена нова отделна категория с дефиниция за нагреваемо тютюнево изделие и се прилага акцизно облагане на нивото за "други тютюневи изделия за пушене" или тютюн за пушене. То обичайно е значително по-ниско от това за цигарите.

В останалите 9 държави-членки решението е да се изчака новата акцизна директива на ЕС, за да се въведе нова отделна категория за тези изделия за фискални цели, но междувременно също се прилага облагане подобно с нивото за "други тютюневи изделия за пушене" - средна данъчна тежест 19%.