Ако бъде приет вторият предложен вариант за здравно осигуряване, всеки от нас ще плаща задължителна здравна застраховка. Прогнозната сума на Министерството на здравеопазването е 12 лв. на месечна база. Това обясни зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева в студиото на bTV.

Днес здравният министър Кирил Ананиев представи два вариант за реформа в здравноосигурителния модел у нас. Първият предвижда здравната каса и застрахователите да се конкурират, като хората да избират къде да отиде 8-процентната им вноска. При втория - 8-процентната вноска ще отива в касата, но ще има и задължителна здравна застраховка, която ще се заплаща от пациента.

"Тази сума предстои да се дискутира. Нашето предложение с доплащането е обосновано единствено от желанието ни пациента да има лична отговорност и контрол за болничната и доболничната помощ", каза още зам.-министърът.

Начева уточни, че цените на медицинските дейности и при двата варианта ще продължат да се определят национално всяка година по параметрите на бюджета и възможностите на населението.

Начева е категорична, че ще има таван на цените на медицинските дейности.