Валутите, оценявани като безопасни убежища като японската йена, повишиха курсовете си днес до най-високите нива от месеци след американските въздушни удари по летището на Багдад, при което бе убит ирански генерал, предаде Ройтерс.

Суверенните облигации на САЩ, петролът и златото също поскъпнаха, след като бе потвърдена смъртта на командващия елитните ирански Бригади Ал Кудс генерал Касем Солеймани и Абу Махди ал Мухандис, вторият по значение човек в подкрепяната от Иран коалиция от иракски паравоенни групи Хашд аш Шааби.

Японската йена достигна двумесечен максимум от 107,92 йени за долар, отбелязвайки дневно повишение от 0,5 на сто.

Йената често се определя като убежище от рискове за инвеститорите предвид статута на Япония като страната, която е най-голям световен кредитор. Възходящата тенденция бе засилена и от факта, че японските борси все още са затворени заради празниците и пазарът е лишен от гъвкавост.

Швейцарският франк, друга "сигурна" валута, поскъпна до четиримесечен максимум от 1,0828 франка за евро.

Американският долар достигна едноседмичен максимум спрямо еврото.

Доходността на американските държавни облигации с 10-годишен падеж се понижи до най-ниското равнище от три седмици до 1,814 процента, след като в предходната сесия бе 1,946 процента. Цените на облигациите се увеличават при понижение на доходността.

По-силният долар доведе до поевтиняване на британската лира с 0,2 на сто до 1,3117 долара и с 0,1 на сто спрямо единната европейска валута до курс от 85,10 пенса.