Главният изпълнителен директор и шестима членове на Борда на директорите на Xerox се оттеглят от постовете си. Това означава победа за инвеститора активист Карл Айкън в битката за планираното придобиване на компанията от Fujifilm Holdings за 6,1 млрд. долара, коментира Bloomberg.

Оставките, включително тези на главния изпълнителен директор Джефри Джейкъбсън и на председателя Робърт Кийгън, са част от споразумение с инвеститорите активисти за уреждане на дело, което ще сложи на тяхно място директори, които са близки до Айкън.

Кийт Коза, главен изпълнителен директор на Icahn Enterprises, се очаква да бъде избран за председател, а Джон Висентин, който беше консултант на Айкън по случая, се очаква да стане новият главен изпълнителен директор.

Изненадващото споразумение е възможно да постави сделката с Fujifilm в риск. Всичко това се случва, след като през миналата седмица съдия от Ню Йорк блокира временно сделката.

Новините са голяма победа за Айкън и Дарвин Дийсън, които се възпротивиха на условията за придобиването на Xerox от Fujifilm и обвиниха Джейкъбсън в сключването на сделка без одобрението на борда, така че да запази работата си.

Новият борд планира да се срещне веднага, за да оцени алтернативите, "включително прекратяването или преструктурирането на взаимоотношенията между Xerox и Fujifilm и предложената сделка с Fujifilm", сочи изявление на компанията.