Палатата на представителите на Конгреса на САЩ прие законопроект с название "За приоритетните усилия на САЩ с цел да бъдат убедени страните от Централна и Източна Европа да диверсифицират източниците си на енергия, да укрепят своята енергийна безопасност и да помогнат на САЩ да достигнат целите си в областта на глобалната енергийна безопасност". Това става ясно от сайта на институцията.

За законопроекта са гласували 391 души от Палатата на представители, против са били 24.

В текстовете му се призовават страните от Европа и особено тези от централна и Източна Европа да намалят зависимостта си от руските доставки на природен газ, да засилят конкуренцията на този пазар и да поощряват американските инвестиции в енергийната инфраструктура на своя регион.

Според законопроекта, това трябва да стане и цел на американската външна политика и да бъде подкрепено от дипломатическите представителства на страната в Европа. Предвижда се и пряка помощ от САЩ за строителство на газопроводи, които спомагат за постигане на поставените цели.

За да стане закон, законопроектът трябва да бъде одобрен от сената на САЩ и след това подписан от президента Доналд Тръмп.