Американският долар непрекъснато поскъпва в сряда*, а доходността на американските държавни облигации нараства на фона на продължаващото преброяване на гласовете на президентските избори в САЩ.

Битката между кандидата за президент на Демократическата партия Джо Байдън и действащия президент Доналд Тръмп, подкрепен от Републиканската партия, беше по-напрегната от очакваното, пише MarketWatch. Инвеститорите искат повече от всичко относително скоро да има ясен победител на изборите - дали ще бъде Доналд Тръмп или Джо Байдън, това е на заден план. Но ако Байдън спечели, както сочат допитванията, това може да открие пътя за големия стимулиращ план за американската икономика, особено ако демократите спечелят контрол и в долната камара на представителите, и в Сената.

Според последните данни, Байдън изпреварва Тръмп, набирайки 224 гласа на избирателните колегии от необходимите 270, при 212 гласа за Тръмп. Тръмп обаче е получил подкрепа в редица важни щати в южната част на Съединените щати и това може значително да намали преднината на Байдън. Тръмп, макар и малко зад Байдън, може да оспори изборните резултати.


Новини и анализи за валутните и борсови пазари - четете на 3е-news.net >>


В тези условия нараства търсенето на най-надеждните активи, включително долари и държавни облигации.

Еврото се понижи спрямо долара с 0.70% до 1.1628 долара спрямо нивото при затваряне на търговията във вторник до 1.1715 долара за едно евро*. Стойността на американската валута спрямо йената се повиши с 0.43%, до 104.940 йени, след като затвори на ниво от 104.490 йени предния ден. Европейската валута спадна с 0.23% до 122.13 йени за едно евро.

Пазарите на акции на Уолстрийт вчера и в Азия днес подкрепят Джо Байдън. Американският индекс на "сините чипове" Dow Jones се повиши с 2.1 на сто до 27 480.03 пункта. По-широкообхватният измерител Standart & Poor"s нарасна с 1.8 на сто до 3369,16 пункта, а индексът на високотехнологичните компании Nasdaq добави 1.9% до 11 160.57 пункта.

Водещият индекс на Токийската фондова борса Nikkei-225 се повиши до 8.5-месечен максимум в края на днешната търговия, следвайки покачването на американските фючърси в контекста на оспорваната надпревара на президентските избори в САЩ. Японският основен индекс на "сините чипове" Nikkei-225 прибави 1.72 на сто до 23 695,23 пункта.

*Валутните курсове и котировките на акциите са актуални към 10 часа българско време.