Пъбовете в Ирландия ще могат отново да наливат бира на прежаднелите от 21 септември, реши днес правителството. То отмени забраната, която е в сила от март и бе въведена заради пандемията от коронавирус, предаде ДПА.

Докато собственици на пъбове протестираха днес в Дъблин, министърът на науката Саймън Харис съобщи пред медии, че отварянето на питейните заведения е било разрешено, тъй като от гледна точка на общественото здраве рискът в пъбовете не е по-голям, отколкото на други места.

"Крайно време беше", коментира в туит браншова организация.

По ирония на съдбата Ирландия регистрира днес 307 нови случая на заразяване с коронавирус, предаде Ройтерс. Това е най-високият брой заразявания за един ден от месец май досега. Националният екип по извънредните ситуации в здравеопазването заяви, че 182 от новите случаи на заразяване са в столицата Дъблин.

Първоначално пъбовете трябваше да заработят в средата на юли, но това бе отлагано три пъти заради притесненията на здравните власти, макар на ресторантите и пъбовете, сервиращи храна, да беше позволено отново да отворят врати от 29 юни.

Други 3500 пъба обаче трябваше да чакат, което разгневи собствениците, останали на червено, след като презаредиха запасите си в очакване на отложеното отваряне.

Ирландското правителство отменя и въвежда отново различни ограничения в отговор на колебанията в броя на заразените с коронавирус, които три пъти надминаха 200 случая дневно от средата на август след спада до двуцифрени стойности през юни.

В момента е позволено събиране на до 50 души в ресторанти, но само до 15 души при събития на открито като футболни мачове. Тази разпоредба бе силно критикувана като нелогична.

Ирландската икономика се сви с 6,1 на сто при карантинните ограничения в периода март-май и със 7,4 на сто през второто тримесечие, според официални статистически данни, оповестени вчера.