Кметът на Банско Георги Икономов отчете спад от 5% на английските туристи през 2018 година спрямо 2017-та. Данните бяха изнесени по време на регулярна среща на местния бизнес с представители на различни институции. Най-голям ръст в посещенията от чужбина идва от Израел, Сърбия и Румъния, стана ясно още от данните на хотелиерите в града.

"За съжаление спрямо 2017 година наблюдаваме спад от 5 процента на английските туристи, още един спад имаме и това е от Турция - там спадът е по-голям, около 10 процента. Имаме огромно увеличение на туристите от Сърбия - близо 45 процента, имаме огромно увеличение на туристите от Румъния - близо 30 процента, и туристите от Израел - израелските туристи са повече вече от македонските, повече са от сръбските. Русия също бележи ръст около 10 процента" , каза още кметът Икономов.

Той изрази мнение, че курортният град се нуждае от по-платежоспособни туристи, а не просто от повече туристи.

"Не съм сигурен дали искам да имаме ръст на туристите, по-скоро искам да задържим този ръст, но да започнат да идват по-богати туристи, по-платежоспособни туристи, така че да може да получава хотелиерският бранш и ресторантьорският повече пари за услугата. Тези пари да не са само за печалба, по-скоро да ги връща към подобряване на услугата, подобряване на качеството, увеличаване на заплатите на персонала, обучението им. Това е целта на по-високите цени на по-богатите туристи. Иначе с тези ниски цени, да, ние ще привличаме много туристи. В крайна сметка обаче, ако теглим чертата може да се окаже, че печалбата би могла да бъде по-малка, отколкото с по-малко, но с по-богати туристи", коментира градоначалникът.