Американските пазари завършиха борсовата сесия във вторник на червена територия заради притесненията на инвеститорите за възможно увеличаване на лихвените проценти и скептичните прогнози на Caterpillar за останалата част от година, съобщава CNBC, цитиран от Инвестор.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones industrial average потъна с 423 пункта (1,7%), след като в началото началото на сесията се отбеляза повишение от 131 пункта. С понижение от 1,3% завърши и показателят S&P 500.

Спадът на индекса Nasdaq composite бе с 1,7%, като акциите на Facebook, Amazon, Alphabet и Netflix поевтиняха с над 3,5%.

Първоначалният ръст на пазарите бе благодарение на компанията Caterpillar, която отчете по-високи от очакваното приходи и печалба. Но по-късно през деня книжата на индустриалния гигант поевтиняха, завършвайки сесията със спад от 6,8%. Това се дължи отчасти на изказването на главния изпълнителен директор Брадли Халверсън, според когото прогнозите на компанията са, че първото тримесечие ще е "кулминационна точка за годината". 

Производителят на строително оборудване е барометър за състоянието на икономиката и цялостния пазар, уточнява CNBC.

Въпреки положителния тримесечен отчет акциите на М3 поевтиняха с 6,83%, след като корпорацията понижи прогнозата си за годишна печалба. Междувременно книжата на Alphabet се понижиха с над 4,5%.