Американските фондови индекси подновиха спада си и вече са под минимума за миналата година. Масирани разпродажби, започнали през миналата седмица, продължиха.

Негативните настроения по фондовите борси бързо се пренесоха в останалите региони. В Китай се появиха неочаквано слаби данни за търговския баланс на страната, както и намаляването на икономическия ръст в Япония.

В Европа френските вълнения и сблъсъци доведоха до въвеждане на извънредно положение в икономиката и социалната сфера. Брекзит остава твърде неясен като изход и това допълнително влошава доверието към акциите на водещи европейски компании. Паундът реагира и поевтиня до рекордно равнище за последните година и половина.

Очертава се рекордно слаб декември на фондовия пазар в САЩ, като спадовете на индексите и цените на акциите са най-сериозни от 70 години насам. Може да падне и още един негативен рекорд - ако S&P 500  затвори годината под нивото от 2740 пункта, това ще бъде първият път, когато индексите са в минус след 10% ръст.

Най-сериозно влияние на щатските индекси оказаха акциите на  Apple, които поевтиняха рекордно. Акциите на водещите американски банки се понижават четвърти ден подред и вече са на минимума от септември 2017 година.