Учители и специалисти по информационни технологии ще са сред най-търсените кадри през тази година. Проучване на Агенцията по заетостта показва, че бизнесът ще има нужда и от строители, машинни инженери, работници в хранително-вкусовата промишленост. Ще се търсят и лекари и медицински сестри.

България е в топ 5 по брой програмисти сред развиващите се IT дестинации. У нас тези специалисти са повече отколкото във Виена. Въпреки това има недостиг.

Делян Лилов - изпълнителен директор на компания за разработка на софтуер заяви пред БНТ: Имаме проблем за обучени кадри все още. Браншът е сравнително млад. Е това нещо пък се решава с внос от чужбина и бяха взети известни мерки да се облекчи този внос.

Компаниите в сектор "Информационни технологии" инвестират милиони в обучение на нови кадри.

Договорите, които ги ангажират по време на тяхното обучение - първите две години. Трябва да инвестираш в такива, които имат потенциал, такива, които искат да се учат, такива, които искат да работят, каза Делян Лилов.

Проблеми с намирането на кадри имат и училищните директори. Те вече търсят педагози с дигитални умения.

Вили Стойчева - директор на 18 СУ "Уилям Гладстон" заяви: Да познават различни методики. Особено напоследък интердисциплинарните уроци, проектнобазираното обучение.

Трудно се намират учители по природни науки. Прогнозите на Агецията по заетоста са, че през следващите 3 до 5 години страната ни ще има нужда от 20 000 информатици и 17 000 учители. Проблеми с намирането на кадри имат и други сектори.

Над 50% от регистрираните в Бюрата по труда са без образование.

Иво Иванов - началник "Анализи и прогнози", Агенция по заетостта сподели: Има хора, но те не стават за голяма част от обявените работни места.

Мишел Саич е с завършил психология, но не е работил по специалността си. Завърнал се от Англия, където бил общ работник. От един месец е регистриран в Бюрото по труда.

Мишел Саич - безработен разказа: Имам умения, квалификация също съм изкарал от Англия доста. И за това мисля, че мога да работя.

Мишел вече има две предложения за работа в различни сфери. За да намери подходящите специалисти, бизнесът променя изискванията към регистрираните в бюрата по труда.

Иво Иванов - началник "Анализи и прогнози", Агенция по заетостта заяви: Умения за учен. Едно,много важно или умение за инициативност и предприемачество, тъй като професията ще се учи в хода на работата.

В Бюрата по труда предлагат на безработните различни курсове за придобиване на такива умения.