Турция спечели търговски спор в Световната търговска организация (СТО) по иск, предявен към САЩ заради повишените мита върху вноса на турска стомана и алуминий, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Искът е бил разгледан в рамките на механизма за уреждане на търговските спорове, уточни агенцията, цитирана от ТСС.

През март САЩ въведоха мита върху вноса на стоманата от 25 процента и на алуминия от 10 на сто, давайки отсрочка на редица страни, сред които бе и Турция. От 1 юни тези мерки влязоха в сила спрямо най-близките икономическите партньори на САЩ - ЕС, Канада и Мексико.

На 10 август президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди митата върху стоманата и алуминия от Турция да бъдат удвоени до съответно 50 процента и 20 процента. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в отговор обяви бойкот на цялата американска електроника и повиши митата на редица стоки от САЩ.

На фона на търговския спор със САЩ Анкара информира СТО, че въвежда вносни квоти за различни видове стоманени изделия, чието превишаване ще се облага с допълнителни мита от 25 на сто.

На 20 август Турция се обърна към СТО с молба да направи консултации със САЩ по този проблем. На 17 октомври Турция започна да прилага нови квоти и въведе допълнителни мита върху вноса на стоманата с цел да защити собствените си производители.