Покана за летен шопинг към жителите на Шумен и региона отправи председателят на Търговско-промишлената палата в турския град Чорлу Иззет Волкан по време на среща с български журналисти, организирана от Българо-турската търговско-индустриална камара.

Волкан покани българите от Изтока, които са най-близо до Чорлу да се възползват от възможността за изгодни покупки в рамките на Търговското изложение Чорлу 2018 от 30 юли до 5 август, съобщи "Шмоко.бг".

"Създали сме организация с български туроператори от цялата страна и каним българските клиенти да дойдат при нас на предстоящото Търговско изложение Чорлу 2018." - заяви Волкан и обясни, че чакат над 300 автобуси с организирани клиенти от България. Разстоянието от Шумен до Чорлу е около 360 километра, приблизително колкото до София, но досега градът остава в търговската сянка на Одрин.

Ръководствата на Чорлу и на местния бизнес искат да променят това положение и като хвърлят ръкавица на Одрин и подават ръка на българските купувачи.

"Няма начин да купите в Одрин по-евтино продуктите на някои от най-големите световни и европейски брандове просто защото ги произвеждаме тук, в Чорлу." - обясни пред репортери Иззет Волкан. В икономическата зона на Чорлу работят водещи европейски и световни компании, които имат фабрики в града като H&M, Unilever и много местни марки. Почти всички - над 200 марки ще имат свои щандове в няколкото зони около търговския център "Орион" на площ от 30 хиляди квадратни метра. Очаква се гостите от самата Турция да бъдат над 100 хиляди.

"Аз каня всички: елате, защото намаленията, които ще предложим не са предлагани досега" - коментира Волкан на фона на ослабената спрямо еврото и лева турска лира.За промоцията на панаира домакините са отпечатали хиляди флаери на български език за разпространение в България.

"Освен търговията, тук ще има и богата културна програма, всяка вечер ще има изпълнения на различни музикални групи в различни стилове, а за откриването сме поканили Тони, вие, предполагам го знаете, Тони Стораро. Водихме разговори и с Азис, но той се оказа прекалено скъп." - разказа Иззет Волкан.

Амбициите на 34-годишния Иззет Волкан, който е отскоро на поста си и е вторият по възраст председател на търговска камара в Турция е да превърне Чорлу в трамплин за турския бизнес за България и Европа. Местните власти и бизнесът работят за модернизация на летището, което се намира на 15 километра южно от града така, че да може през следващите години да приема и изпраща полети от и до София, Пловдив и Варна.Търговско-промишлената камара на Чорлу представи пред журналисти от България и Турция подготовката за Търговското изложение.Заради бързото си икономическо развитие, започнало от разрастването на града след пристигането на български изселници през 1989 година и изтеглянето на промишлеността от Босфора към Тракия, Чорлу е наричан "малкият Истанбул" с официално население 200 хиляди жители и половин милион по неофициални данни.

"Свободната икономическа зона "Европа" е на 4-та по големина в страната, а по икономически ръст градът заема първо място.