Най-добрият вариант според Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) е министърът на туризма да е и вицепремиер в кабинета, съобщиха от организацията.

Ако България иска туризмът да остане важна и стратегическа част от икономиката й, туризмът трябва да е държавен приоритет, посочват от Алианса. Според членовете на организацията сега, повече от всякога, е необходимо начело на сектора да застане човек, който е професионалист, познава всички лица на туризма в детайли, прагматик е, готов е да взима смели решения и да настоява за изпълнението им, да работи за спасяване на индустрията.

Новият министър на туризма трябва да има ясна визия и приоритети, като на първо място да изпълни наложителните незабавни мерки за оцеляване на сектора, той трябва да ползва експертизата на целия бранш. Следващото редовно правителство трябва да започне работа веднага, категорични са от АТИБ.

Държавата трябва да помисли за нови мерки в подкрепа на бизнеса, включително и безвъзмездни. Необходимо е и банките да предоставят на хотелиерите евтини кредити за оборотни средства в размер до 200 000 евро за подготовка на сезона и поемане на разходите първите 2-3 месеца, когато нямат приходи, а трябва да плащат заплати, на доставчици и т.н.

Нужна е и цялостна програма за подпомагане на туризма. Според бизнеса, като част от подобна нова програма, действието на мярката 60/40 трябва да се удължи с поне 2 години. От АТИБ настояват да се приоритизира помощта и да се насочи към онези браншове, които са най-засегнати от кризата като туризма и свързаните с него авиация и транспорт. За тези сектори от бизнеса настояват отново да се предложат допълнителни средства, както бе въведената мярка 80/20.

От Асоциацията искат и изработването на програма за сезонните работници, за да имат те интерес да останат заети в туризма.

Друг важен приоритет, който АТИБ очаква от новият кабинет да изпълни, е да гарантира средствата на потребителите на туристически услуги, чиито пътувания са провалени заради кризата с КОВИД-19. От АТИБ се надяват новият редовен кабинет да промени правилата на държавната помощ, така че парите реално да достигнат до клиентите на туроператорите, а не да се върнат в бюджета.

От АТИБ очакват да бъдат поканени на разговори от ръководителите на политическите сили в 46-я парламент, за да представят и останалите важни приоритети за оцеляване на бранша, както и детайли по всички, считани от тях за спешни мерки, с които да се подпомогне оцеляване на туристическия сектор у нас.

Кои влизат в алианса

Алиансът на туристическата индустрия в България бе създаден на 4 февруари 2021 г. Сред учредителите са 13 организации от туристическия отрасъл - Обединение "Бъдеще за туризма", БХРА, АБТТА, БАТА, Сдружение "Туризъм", двете организации на екскурзоводите в България - АЕБ и СЕБ, Българска асоциация на експертите в туризма (БАЕТ), НАСТ, Асоциация на планинските водачи "Планини и хора", Асоциацията на специализираните експерти в туристическата индустрия (АСЕТИ), БПС и ФТШИБ.i