Котировките на петрола скочиха днес, след като снощи Световната здравна организация (СЗО) се обяви против ограничаване на пътуванията и търговията въпреки международното извънредно положение във връзка с новия вирус от Китай, предаде Ройтерс.

Сортът Брент, който е референтен за Европа, тази сутрин в Азия поскъпна с 1,16 долара до 59,45 долара за барел. През предходната сесия се бе обезценил с 2,5 процента и продължава да е с 2 на сто по-евтин за седмицата.

Американският лек суров петрол повиши стойността си с 1,06 долара до 53,20 долара за барел. Вчера този контракт поевтиня с 2,2 на сто и бележи седмично понижение на цената си от 1,8 на сто.

Преди да се съживят днес, петролните котировки се сринаха с близо 4 процента тази седмица, достигайки тримесечни минимуми на фона на безпокойството на инвеститорите за начина, по който разпространението на коронавируса би се отразило на търсенето на петрол и производните му продукти.

Решението на СЗО да се противопостави на ограничаване на пътуванията и търговията засили доверието на пазара, макар организацията да обяви международно извънредно положение, коментира Маргарет Янг, анализатор в Си Ем Си маркетс (CMC Markets).