Цените на петрола се повишиха в азиатската търговия, след като Саудитска Арабия, ОАЕ и Кувейт обявиха допълнително съкращаване на добива извън поетите ангажименти в рамките на ОПЕК+, предаде Франс прес.

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол повиши цената си с 1,37 на сто до 24,47 долара за барел.

Лондонският сорт Брент от Северно море поскъпна с 0,71 на сто до 29,84 долара за барел.

Същите контракти поевтиняха през вчерашния ден след след силното покачване на петролните котировки в петък, което сложи край на седем дни спад.

Какво намаление обявиха страните от Залива

Вчера Саудитското министерство на енергетиката съобщи, че е наредило на държавната петролна компания "Арамко" (Saudi Aramco) да намали добива на петрол с 1 милион барела на ден допълнително през юни, за да бъдат подкрепени петролните котировки, предадоха световните агенции. Така добивът най-големия световен износител на черно злато ще бъде сведен до 7,5 милиона барела на ден.

Така добивът най-големия световен износител на черно злато ще бъде сведен до 7,5 милиона барела на ден.

Кувейт обяви от своя страна, че съкращава производството на суровината с още 80 000 барела на ден, извън ангажимента си в рамките на споразумението на ОПЕК+.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) намаляват допълнително квотата си за добив на петрол със 100 000 барела на ден през юни.

Общо благодарение на действията на трите страни общото съкращаване на производството на петрол в групата ОПЕК+ през юни може да достигне 10,88 милиона барела на ден, но при условие, че всички останали страни по споразумението изцяло изпълнят ангажиментите си.

Взривоопасна ситуация на петролния пазар

Възстановяването на търсенето на петрол в света върви с много бавни темпове и растежът може да се възобнови не по-рано от 2021 година, твърдят експерти на консултантската компания Бостън кънсълтинг груп (The Boston Consulting Group), цитирани преди няколко дни от ТАСС.

По техни изчисления дори в края на 2020 година все още може да има спад на търсенето на годишна основа, макар и в по-малка степен в сравнение с второто тримесечие.

При такива обстоятелства може да се наложи групата, обединяваща ОПЕК и още няколко държави износителки на петрол, известна като ОПЕК+, да намали добива повече, отколкото е заложено в споразумението, влязло в сила през май. То предвижда съкращаване на производството с 9,7 милиона барела дневно през май и юни и със 7,7 милиона барела дневно до края на годината.

Петролният пазар се намира не само под влиянието на пандемията от коронавирус, но и под натиска на последиците от ценовата война между Русия и Саудитска Арабия, посочва управляващият директор на Бостън кънсълтинг груп Владимир Рогов. Според него натрупаните запаси от суровината ще влияят на търсенето и съответно на цените още три години.