Биткойнът поскъпна с 5 процента в сутрешната сесия до пика от 35 700 долара, сочат данните на търговската площадка, цитирани от ТАСС.

Най-старата и най-известна криптовалута достигна рекордния си максимум, допълва БТА.

Приключващата година бе изпълнена със сътресения за криптовалутата, която в началото на 2020 г. се търгуваше за около 8000 долара, а след това поевтиня до близо 4000 долара при избухването на панемията през пролетта. Постепенно курсът на биткойна започна да расте - тенденция, която силно се ускори през есента. От средата на октомври стойността на биткойна скочи над два пъти.

Интересът към електронната валута се засили и заради пандемията и свързаното с нея рязко нарастване на държавните дългове.

Биткойнът е децентрализирана система на едноименната криптовалута, която се основава на блокчейн технологията. Всеки потребител, който е участник в системата, може да я емитира. За това е необходимо да се създадат нови блокове на системата с помощта на изчислително устройство.

Концепцията на системата бе публикувана през ноември 2008 година. Популярността на биткойна нарасна през последните години. Емисията на тази криптовалута е ограничена и сега повечето биткойни са вече добити.