Загубите на САЩ в международната търговия през 2017 година са за 817 милиарда долара. Това написа днес президентът на САЩ Доналд Тръмп в Туитър.

Тръмп приведе тези статистически данни като аргумент, с който да отговори на политическите си опоненти, които го критикуват за митата за стоки от ЕС и Китай, изправили САЩ на ръба на търговска война с основните им партньoри.

"Всеки път, когато чуя слаб политик, който иска да прекратим търговските преговори или да отменим митата, с които противодействаме на несправедливите мита спрямо САЩ , се чудя за какво си мислят тези хора?", написа Тръмп. Нима ще продължим по същия начин и ще позволим фермерите ни да бъдат ограбвани?. Загубихме 817 милиарда долара от търговията с другите страни през 2017 година. Никаква слабост!", допълни той.

Днес Тръмп ще се срещне във Вашингтон с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Както съобщиха от ЕК, Юнкер и Тръмп ще съсредоточат вниманието си върху активирането на трансатлантическата търговия и създаването на по-тясно икономическо сътрудничество. В навечерието на срещата Юнкер заяви, че не е настроен оптимистично за крайния резултат от разговорите.

САЩ въведоха на 1 юни вносни мита върху стоманата и алуминия от 25 и 10 процента за страните от ЕС, Канада и Мексико. Тези страни отговориха с контрамерки. ЕС започна съдебно дело в СТО и от 22 юни въведе мита от 25 процента за металургични, машиностроителни и селскостопански продукти от САЩ за 2,8 милиарда евро годишно. 

Тръмп заплаши, че ще наложи и мита от 20 процента върху автомобилите, които се внасят от ЕС, ако Евросъюзът не премахне търговските бариери пред американските компании.

Президентът на САЩ даже призова европейските автомобилни производители да строят заводите си на територията на САЩ. 

Вносните мита върху автомобили и части за тях от ЕС, с които заплашва Тръмп, могат да засегнат продукция за 300 милиарда долара, припомня агенция "Блумбърг".