На срещата на Г - 20 в Буенос Айрес ще се определи до голяма степен цената на петрола в следващите шест месеца, анализира Bloomberg. Очаква се това да стане на двустранни срещи между престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бен Салман и президентите на САЩ и Русияу - Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Според Роберт Макнейли, президент на компанията Rapidan Energy Advisors  , Доналд Тръмп ще обсъди оптималния ценови коридор със представителите на Рияд и Москва на срещата.

Експерти коментират, че Саудитска Арабия няма да може да се противопостави на желанието на САЩ да видят още по-ниски цени на петрола на световния пазар от сегашните около 60 долара за барел, особено след разкритията за убийството на саудитския журналист Кашоги. Това означава, че страната няма да намали добивите си на петрол и те ще останат около 10-11 милиона барела дневно.

Каква ще е позицията на Русия, засега не е съвсем ясно. Но досегашното поведение на руските компании- производителки на петрол показва, че намаляването на добивите не е техен приоритет. Москва не нуждае от постъпления в долари, а износът на петрол и природен газ са двете най-мощни средства за това.