През 2017 година в света са произведени малко над 80 милиона леки коли, показват последните статистически данни. Лидер сред континентите е Азия, където производството на автомобили продължава да расте заради увеличаващото се търсене.

Прави впечатление, че разликата в мащабите на азиатските държави-автомобилопроизводителки и останалия свят е доста сериозна и има тенденция да продължи да нараства.

Ето и първите пет държави, произвеждали най-много автомобили през 2017 година:

1. Китай

В страната през миналата година са произведени 23.6 милиона леки коли. Това означава ръст от 4.4% на годишна база и 29% от всички произведени в света автомобили за тази година.

2. Европейски съюз

Обединените данни на автомобилните производители в ЕС са втори след Китай-произведени 16.9 милиона автомобила през 2017 година. За първи път европейските компании в бранша достигат показателите си от преди 2008 година-първата година на икономическата и финансова криза. Затова съюзът заема сериозен пазарен дял от 21% от световното автомобилно производство.

3. Япония

Страната на изгряващото слънце е трета с произведени 8.2 милиона анови коли през миналата година. Тук има и най-много компании в този бранш-Toyota, Honda, Daihatsu, Nissan, Suzuki, Mazda, Mitsubishi, Subaru, Isuzu, Kawasaki, Yamaha и Mitsuoka. Японските коли имат славата на едни от най-надеждните и качествени и са търсени в целия свят.

4. САЩ

Страната регистрира намаляване на произведените нови автомобили през 2017 година с цели 11.5% на годишна база. Това означава 1 милион по-малко. Все пак американците са пуснали на пазара малко над 8 милиона нови автомобила, като най-голям дял от тях се пада на "Детройтската тройка"-General Motors, Ford Motor Company и FCA.

5. Индия

В страната през 2017 година са произведени 3.8 милиона нови коли, като автомобилната промишленост е една от най-значимите за нейната икономика-дял от над 7% в БВП. Индия продължава да увеличава производството на коли и измести от Топ 5 производител като Южна Корея.