Русия е на път да инвестира огромна сума в биткойни, пише The Telegraph, като се позовава на Владислав Гинко, икономист от Руската академия на науките.

Според него, правителството предприема мерки за минимализира въздействието на санкциите ,които се очаква да наложат САЩ във връзка с отравянето на Сергей Скрипал. Една от тези мерки е замяната на доларите във валутния резерв на страната с други валути и с биткойни.

Възможно е именно в криптовалутата да бъдат вложени 10 милиарда долара. Такава сума със сигурност ще повлияе на пазара и биткойнът ще поскъпне, твърдят експерти.

Според Гинко, операцията може да бъде проведена през февруари. Засега няма никаква информация от Централната банка на Русия, че се подготвя такава инвестиция. Но ако това се окаже истина, Русия ще стане собственик на около 1/6 от всички биткойни на пазара. А цените ще се покачат доста над нивото от 4000 долара за брой.

Владимир Путин от години е привърженик на криптовалутите, твърди изданието. Той е имал наскоро и среща с Виталик Бутерин, 24-годишен руско-канадски програмист, един от основателите на проекта Ethereum. Той е роден в Русия, но израснал в Канада и горещ привърженик на криптовалутите. Затова вероятно е подкрепил такава идея, ако въпросът е бил засегнат в разговора му с руския държавен глава.