Китайският интернет гигант Tencent Holdings заяви, че иска да отдели и да листне своя онлайн бизнес в САЩ. Става дума за първично публично предлагане на най-голямата китайска музикална стрийминг компания, предава Ройтерс, цитиран от Инвестор.

Предполагаемото IPO е знак, че някога борещата се със сериозни проблеми музикална индустрия се възстановява, тъй като все повече слушатели се насочват към стрийминга през мобилни приложения.

Пазарният лидер Spotify Technology листна свои акции през април, като структурира така IPO-то си, че да позволи на инвеститорите ѝ да продават директно.

Spotify притежава около 9% от Tencent Music, а Tencent Holdings има около 7,5% дял от Spotify според данни на Thomson Reuters от април. 

Tencent Music се насочва към първично публично предлагане на стойност 4 млрд. долара, което ще я оцени на около 25 млрд. долара, твърдят запознати източници.

Условията на очакваното отделяне, включително първоначална цена на акциите и ценовият диапазон на книжата на Tencent Music, все още не са изяснени, посочва компанията. По думите ѝ детайлите ще бъдат разкрити в бъдещи изявления.

Американското листване обаче би било удар за амбициите на Хонконг да привлече повече технологични компании на борсата си, след като отслаби регулациите си.