Договорът между Булгаргаз и SOCAR за доставка на 1 млрд. куб. м. газ от находището Шах Дениз 2 от 2020 г. има ключово значение за осъществяване на нашите приоритети в енергийната област. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на откриването на петото заседание на междуправителствената българско-азербайджанска комисия за икономическо сътрудничество, което се организира в София, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката. 

Съпредседател на комисията от българска страна е министър Петкова, а от азербайджанска - министърът на селското стопанство на Азербайджан Инам Каримов. 

Министър Петкова е уверила участниците в заседанието в активните усилия на българското правителство за осигуряване на диверсификация на газовите доставки чрез изграждане на междусистемните връзки със съседните държави. Ключово значение сред тях има интерконекторът с Гърция, чиято реализация вече е необратим процес, е посочила Теменужка Петкова.

Тя е допълнила, че всички основни тръжни процедури в момента са в ход, така че връзката да бъде въведена в търговска експлоатация през 2020 г., когато се очакват и първите количества природен газ от Азербайджан. Тези доставки ще задоволят около 30 процента от потреблението в България, което е сериозен дял и ще се повиши значително енергийната сигурност на страната.

Теменужка Петкова е отбелязала и възможностите за участие на SOCAR в битовата газификация в България като елемент от задълбочаващите се взаимноизгодни двустранни контакти в областта на енергетиката.

Откритата в началото на тази година пряка въздушна линия между двете държави също е фактор за задълбочаване на търговските връзки, е подчертала енергийният министър. Тя е отбелязала широкото поле за ръст на взаимния стокообмен, който е увеличен през 2017 г. спрямо 2016 г. с повече от 38 процента. 

В рамките на заседанието двамата съпредседатели на комисията Теменужка Петкова и Инам Каримов са имали двустранна среща и са обсъдили и други сектори с потенциал за задълбочаване на взаимните контакти между България и Азербайджан. Нашата страна има дългогодишни традиции в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, туризма, е отбелязала министър Петкова. По нейните думи това са области с потенциал за развитие, за които можем да организираме двустранен бизнес форум, за да се насърчат контактите на фирмено равнище. 

Министър Петкова е подчертала пред своя гост и добрите макроикономически показатели на страната - България е една от водещите държави от ЕС, които очакват ръст на БВП около 4 процента през тази година. Данъците в страната са сред най-ниските в ЕС, което ни прави атрактивна инвестиционна дестинация, е заключила тя.