Цената на природния газ не зависи от нас, това е ресурс, с който не разполагаме. Така енергийният министър Теменужка Петкова коментира пред bTV очакваното сериозно увеличение на синьото гориво с 14% от октомври, с което потвърди очакванията за скок на синьото гориво с посочения процент. Тя припомни, че цената се определя по формула и зависи основно от цената на петрола и курса на щатския долар.

"Няма политик и няма човек, който да не се притеснява от евентуални рискове за увеличаване на цените на енергийните ресурси, защото това влияе пряко и на бизнеса, и на битовите потребители", коментира министърът.

По думите й има възможност да бъде предоговорена цената в бъдеще с "Газпром", но не посочи кога ще стане това. Енергийният министър потвърди, че НЕК трябва да плати още 32 млн. евро по проекта АЕЦ "Белене", защото това е постановил арбитражният съд. За изплатените на "Уорли парсънс" 270 млн. евро по проекта Петкова коментира, че те са изплатени за документация по договор с НЕК.

"Без фигурата на архитект на проекта не може, а изпълнителя е избран след обществено поръчка", уточни тя. Петкова припомни, че до края на октомври трябва да е готова процедурата за избор на стратегически инвеститор. Засега ясно изявен интерес от Китайската ядрена корпорация, обяви министърът.

Тя коментира и информацията, че ще бъдат платени още 1 млн. лв. за консултант и обяви, че няма такова нещо. Ставало въпрос за преконсервация на оборудването за "Белене".