Говорят едно, а правят съвсем друго - това разбрахме през последните 7 месеца за хората на "Продължаваме промяната" във властта, заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова.

"Символ веруюто на премиера на това правителство се оказаха лъжата, арогантността, липсата на професионализъм и манипулацията", каза тя и даде пример: "Няма как, когато говориш, че си диверсифицирал доставките на природен газ за страната, да прекратиш договора с "Газпром" и отново да внасяш руски природен газ от Гърция с 30% по-висока цена чрез посредници. Няма как да говориш за нулева толерантност към корупцията и да сключиш договор с "Джем корп" - офшорна компания с руски капитали."

Кирил Петков и неговото правителство не доказаха, че са "за" диверсификацията, подчерта Теменужка Петкова във връзка с предложението от събота на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов да осигурил 60 депутати за проектозакон за пълна газова диверсификация.

В неделя Петкова изтъкна като "абсолютна лъжа", че правителството на Кирил Петков е изградило гръцката връзка за 6 месеца. По-рано в същото предаване депутатът от "Продължаваме Промяната" Венко Сабрутев набеди ГЕРБ, че незавършването на газовата връзка с Гърция е било в защита на руския интерес в България.

"Този изключително важен стратегически за България проект стана възможен благодарение на политическата воля на премиера Борисов и на правителствата, които той ръководеше. Всичко по отношение на този проект започна на 10 декември 2015 година, когато взехме окончателно инвестиционно решение за реализацията на този проект", опонира Петкова. Тя допълни, че строителството е започнало през октомври 2019 година, като изпълнители са били гръцки компании.

Ние оставихме един почти завършен проект и обектът да се въведе в технологична експлоатация, заяви депутатът от ГЕРБ и акцентира, че срокът на договора е 31 декември 2021, а съоръжението все още не е въведено в търговска експлоатация.

Според Петкова най-тревожното е, че няма осигурени доставки на газ за страната до края на годината - газ има едва за месец юли и август. Нямаме сключени дългосрочни договори за доставка, предупреди бившият енергиен министър.