АЕЦ "Козлодуй" е една от най-сигурните централи в света, тя отговаря на най-високите стандарти. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по Нова във връзка с непланираното 4-часово спиране на шести блок на АЕЦ "Козлодуй", цитирана от "Фокус". Не бива да се спекулира с тази тема, каза министърът.

Петкова призовава "експертите и всички, които смятат, че имат компетентност в тази тема, да бъдат предпазливи в това, което казват".

"Продължителността на живот на АЕЦ "Козлодуй" беше удължена с още 30 години, т.е. стават 60. Вие смятате ли, че ще бъде удължена продължителността на централа, която не отговаря на всички изисквания. Нашата централа отговаря на най-високите стандарти в света", отбеляза Петкова. "Това хората трябва да го знаят и да се чувстват спокойни и подобни спекулации не трябва да се правят", изтъкна енергийният министър.

За цената на тока за бизнеса

Няма спекулации с цената тока за бизнеса, заяви по Нова Теменужка Петкова. Според нея шефът на НЕК Петър Илиев е добър професионалист и си върши добре работата. Министърът не отговори на обвиненията на бизнеса, че НЕК манипулира търгове в полза на голям енергиен играч на борсата. И препоръча за по-голяма прогнозируемост бизнесът да сключва дългосрочни договори за доставката на ток.

"Българският бизнес е изключително важен за нас. Той има възможност да получава намаление от цената на електроенергията още от края на 2015 година. Нашето правителство взе много ясно и категорично решение за това, бизнесът да може да използва държавна помощ, която европейското законодателство позволява. Тя е свързана с разходите, които се правят във връзка с енергията от възобновяеми енергийни източници, които влизат в компонента на цената на еликтроенергията", коментира Петкова.

"Стотици са фирмите в България, които се ползват от тази отстъпка. В рамките на тази компонента отстъпката достига до 85%", каза още тя.

 

Петкова обясни, че пазарът на електроенергия в България е разделен на два сегмента. "Единият е пазарът за битови потребители, на който цената се определя от КЕВР и малкият бизнес, който е присъединен към мрежи ниско напрежение. Бизнесът и индустрията от 2012 година купува своята електроенергия от свободния пазар", посочи тя.

По думите й от 2016 година у нас има борса за търговия с електрическа енергия. "Тя разполага с три платформи за търговия - "ден напред", платформа за търговия в рамките на деня и платформа за двустранна търговия. Това, което се случва като проблем, това се наблюдава в началото на всеки месец, се случва в търговията "ден напред"", категорична бе тя.

Според Петкова тя не е платформа, на която бизнесът трябва да закупува своята електрическа енергия изцяло. "По-предвидимо и устойчиво като решение е да се закупува енергия на платформата на базата на двустранни договори, а на платформата "ден напред" трябва да се закупуват количества енергия, които в определен момент не достигат", категорична е Теменужка Петкова.

Министър Петкова не отговори на обвиненията на бизнеса, че се допуска един и същ играч в лицето на Христо Ковачки, да узурпира през фирми целите количества, така че да вдигне цената на електроенергията до рекордни нива.

"Това е свободен пазар, на който единственият регулатор е търсенето и предлагането. Ако отворите цените на борсата в региона за днес, ще видите, че България е с най-ниската цена на електрическа енергия за платформата "ден напред", каза тя.

"Всеки един участник в пазара или потребител на енергия, който разполага с някакви данни за определено странно поведение на определени играчи на пазара, има възможност да депозира такъв сигнал до КЕВР, която има всички правомощия да разследва подобни случаи", посочи още Петкова.

Според нея шефът на НЕК Петър Илиев е добър професионалист и си върши добре работата. "Той е вече пета година изпълнителен директор и оглавява НЕК. Безспорно е човек, който има опит. Професионалист е в тази област. НЕК премина през много тежки моменти през последните години. Смея да твърдя, че г-н Илиев се справяше абсолютно адекватно и добре със ситуацията", категорична бе тя.

За сделката за българските активи на ЧЕЗ

Попитана какво знае по сделката за закупуване на ЧЕЗ от Еврохолд, Петкова каза за пореден път, че "подобен тип сделки се реализират по реда и условията на чешкото законодателство".

"Нашето правителство, и което и да е правителство, няма как да влияе и да въздейства върху подобен тип решения. Това са решения, които зависят от Чехия", категорична е министърът.

На въпрос дали има информация Цветан Цветанов да участва в сделката, Петкова отговори: "Не мога да твърдя. Смятам, че подобни твърдения са просто спекулация, просто защото механизмът е такъв, че чешката държава провежда тази процедура и решава какво да продадат. Българската държава има регулаторни органи, които пък ще решат дали подобен купувач е приемлив за българското законодателства". Петкова добави, че такива проверки има вече от КФН.