Технологиите движат всяка индустрия. Интернет е навсякъде и променя всички сектори. Задачите, изпълнявани за часове, днес могат да се свършат за секунди. Светът започна да изглежда доста по-малък. Дигиталните стратегии са и добър стимул за концепцията "всичко е възможно" - как и къде могат да помогнат в растежа на една компания по практичен начин. Предизвикателството днес не е, че съществуват бързо променящи се технологии, а че бизнесът трябва да ги разбира по-добре и по-бързо, за да може да се адаптира достатъчно ефективно и да не изостава в развитието си.

С фокус върху темата списание "Мениджър" организира първата си технологична конференция - Technovation 2022, която ще се проведе на 19-ти май в Sofia Event Center. Тя ще постави акцент върху силния технологичен сектор в България и ролята му за развитието на различни сектори, провеждайки няколко ключови дискусии. Събитието ще бъде открито с приветствие от Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа.

Цифрова Европа

Новата програма на Европейската комисия има за цел да подпомогне цифровата трансформация в държавите от ЕС, както и да подкрепи техния технологичен суверенитет. България може да се възползва от средствата в различни области, подсилвайки заложените дигитални стратегии за развитие. За да се случи това, държавата трябва да си партнира с технологичния сектор с основна цел да се подобри общата бизнес среда. Панелът ще стартира с приветствие от Томас Скордас, заместник-генерален директор на Генерална дирекция "Свързаност" (CNECT) към Европейската комисия и директор на дирекция "Цифрови постижения и научна инфраструктура", който ще обясни защо партньорството на европейско ниво е от ключово значние.

В страната ни се случват важни неща, за които трябва да се говори. Доц. Лъчезар Георгиев, представител на България в Борда на инициативата на Европейската комисия EuroQCI и ръководител на Център за компетентност QUASAR към Институт по роботика на Българска академия на науките, ще направи точно това, представяйки Националния план на България за изграждане на квантово-комуникационна инфраструктура 2022-2027 като част от инициативата EuroQCI и реализиран в рамките на програмата "Цифрова Европа". Планът засяга основно секторите ИКТ и Киберсигурност, като същевременно дава възможност за обучения на бизнеса, които ще се провеждат съвместно с БАН, ДАНС и МВР. 

Дискусията за дигиталното бъдеще на България ще продължи с участието на Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, Недялко Дервенков, изпълнителен директор на BESCO, Александър Николов, изпълнителен директор на Kyndryl България, а модератор на тази важна за страната ни и бизнеса дискусия ще бъде Георги Брашнаров, изпълнителен директор на Немечек България и член на консултативния съвет на BASSCOM.

Новият по-умен свят

Комуникацията между хора и машини винаги ще е гореща тема. От умни и свързани предприятия, използващи интернет на нещата, до цели умни градове, които променят начина на живот - и хора, и машини получават все повече възможности да реагират в реално време. Колко по-умен може да бъде светът и дали това винаги е в негова полза са важни въпроси, които се нуждаят от публично обсъждане.

Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко, ще коментира как IoT решенията могат да помогнат и на бизнес, и на потребители, като Ивайло Рашев, изпълнителен директор на Бош Домакински Уреди България, ще акцентира на най-новите умни продукти, които създават тенденции в обзавеждането на един дом. Дискусията ще бъде допълнена и от Лъчезар Лозанов, Country Manager, Tek Experts Bulgaria и Динко Манолов, Head of Software Engineering в Modis Bulgaria, които ще споделят гледната си точка за Phygital пространствата в контекста на работни процеси и умни градове - комуникация човек-машина.

Блокчейн (ще) променя бизнеси

Блокчейн е технология, която не успя да получи същия звезден момент, както се случи при интернет на нещата и изкуствения интелект, но потенциалът ѝ също е голям. Много бизнеси я разпознават като запазена марка на криптовалутите и финтех сектора, но всъщност приложението на тази криптирана база данни може да реши казуси, свързани със сигурността и в много други компании.

Деяна Недева, директор "Връзки с инвеститорите" в базирания в Цюрих инвестиционен фонд Blockchain Valley Ventures, ще представи кои са секторите, в които използването на блокчейн технологиите има най-голям потенциал. 

Темата ще бъде продължена от дискусия между Ясен Янков, VP of Product Development в Nexo, Валентин Алексиев, Blockchain dApps Architect в Quanterall Labs, Благовест Белев, основател на Blockchain.bg, както и Емилиян Енев, изпълнителен директор и основател на ReCheck. Нейн модератор ще бъде Владислав Драмалиев, директор на фондация Bithope и основател на Sofia Crypto Meet.

Децентрализираният интернет, по-известен като Web3, е идея, която съществена част от технологичния сектор в световен мащаб подкрепя и също е част от този панел. Ще обсъдим до колко е възможно да съществува интернет без контрол, какви са рисковете и може ли да се превърне в наистина работещ бизнес модел.

Колко големи са големите данни

Едва ли нещо друго се създава по-бързо, отколкото информацията. Статистически данни от цял свят сочат, че до 2025 г. ще има около 175 зетабайта данни. 1 зетабайт е равен приблизително на

1,000 ексабайта или на 1 милиард терабайта (1 терабайт = 1,000 гигабайта). А само през 2020 г. количеството данни се изчислява на 44 зетабайта. Трудно е да си представим подобни мащаби.

И бизнеси, и хора са толкова активни в дигитални мастодонти като Google, Facebook, Microsoft и Amazon, че те вече съхраняват най-малко 1.2 милиона терабайта информация. Това количество само може да расте, след като до 2030 г. се очаква 9 от 10 души на възраст 6+ да бъдат дигитално активни.

Всеки бизнес борави с информация и търси начини за най-доброто ѝ събиране и анализиране, но това води до все по-нарастваща нужда те да бъдат пазени. Киберсигурността доказа, че може да повлияе и на цената на акции на компании, и на избори за президент, и на личния ни джоб. Стратегиите за сигурно онлайн пространство са важна тема, която не търпи отлагане.

Тези теми ще бъдат засегнати в дискусията, която ще бъде модерирана от Борис Гончаров, Chief Strategy Officer, AMATAS. Участници в нея ще са Боян Янчев, Chief Technology Officer на Lirex, Драгомир Николов, старши директор развойна дейност във VMware - CPBU, както и Красимир Кръстев, основател и управител на RPA Consulting.

На 19.05 от 13:00 в Sofia Event Center тези важни теми ще бъдат обсъдени от представители на изпълнителната власт в страната, науката, технологичните компании и бизнеса.

Запазете своето място в залата още днес чрез безплатна и бърза регистрация ТУК.

Dir.bg е медиен партньор на TEHNOVATION.