Цената на черешите се вдига двойно от борсата до пазара. На тържищата плодът се продава по 5 лева за килограм, но по пазарите в София цената не мърда от 10 лева за кило. "Черешите, които сега се продават, са основно гръцки", заяви пред "Труд" Димитър Рачев, председател на съюза на Дунавските овощари. Първи количества обират стопаните в Южна България.

"От 4-5 дни вече има наша реколта, но на пазара тя е незначителна. В края на седмицата ще започне прибиране на следващия сорт, а в началото на юни по-масово ще има българско производство", допълни експертът.

Тази година цените, на които започва изкупуването, са по-високи от миналата.

"Какви ще са те в активната кампания, ще реши пазарът", категоричен е Рачев. По думите му, когато се стартира с по-високи цени, обикновено и след това остават високи. Но сме имали и точно обратната ситуация.

"Реколтата обаче ще е много по-слаба. Очакваме да приберем около 30% от миналогодишната. Причините са климатични - първо топлата зима, след това слани и стресови температури, които се отразиха на дръвчетата", посочи Димитър Рачев.

Не само у нас ще има по-малко череши. Подобна е и ситуацията в Чехия, Румъния, Полша, където пък има доста измръзвания на градините. Засега най-добра реколта се очертава в Гърция и Турция.

Два лева по-скъпа череша спрямо миналата година в Хасковско. На същата дата миналогодишните са стрували средно 6 лева за килограм, а сега са 8 лева.

С началото на розобера и на черешобера в Пловдивско стартира специализирана охранителна и превантивна полицейска операция. Полицейски екипи ще дежурят непрекъснато, включително и в тъмната част на денонощието, за да се гарантира спокойното прибиране на реколтата.