ЕС обяви днес дълъг списък с американски промишлени стоки, които биха могли да бъдат обмитени с до 12 милиарда долара. Списъкът включва продукти от кетчуп през пчелен восък до резервни части за автомобили и тези контрамерки са в отговор на субсидирането на американския концерн Боинг (Boeing), предаде АФП.

Една от заплахите е да се въведат мита, "равностойни на изчислените щети за Еърбъс (Airbus), нанесени от помощите за американски Боинг", поясни Европейската комисия в комюнике. Вашингтон отправи вече подобно искане към Брюксел за 11 милиарда долара компенсации за субсидиране на Еърбъс.

Решението на ЕК заплашва да разпали отново трансатлантическата търговска война, отбелязва агенцията.

"Европейските компании трябва да могат се конкурират в справедливи и равни условия... Трябва да продължим да защитаваме равните условия за нашата индустрия", заяви в изявление еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Какво ще се случи, ако се въведат мита?

САЩ са най-важният доставчик на продукти на хранително-вкусовата промишленост за ЕС. Най-актуалните данни показват, че от февруари 2018 г. до януари 2019 г. стойността на вноса на такива продукти от САЩ е отбелязала растеж от 14 на сто. Това представлява увеличение в размер на 1,5 милиарда евро - главно в резултат на нарасналия внос на соя, соево кюспе и някои други продукти.

Увеличаването на търговията в редица области и с редица продукти е една от целите, формулирани в съвместното изявление от 25 юли 2018 г. на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския президент Доналд Тръмп. В съответствие с поетите ангажименти.

Няколко месеца по-рано ЕС и САЩ бяха на прага на търговска война заради заканата на президента Донал Тръмп да въведе мита върху вноса на стоманата и алуминия от ЕС. Тогава Сесилия Малмстрьом заплаши САЩ с "тройна реакция", ако обмитяването стане факт. Така след протести и заплахи Тръмп изключи ЕС от решението си за митата.

Бум на вноса на соя

Новите данни, публикувани от Европейската комисия вчера, показват, че през текущата пазарна година (от юли 2018 г. до средата на април 2019 г.) вносът на американска соя в ЕС се е увеличил със 121 на сто в сравнение със същия период през предходната година. В момента САЩ са най-големият доставчик на соя за Европа със 72 на сто дял от общия внос на тази култура. ЕС е водещата дестинация за износа на американска соя (22 на сто), следван от Китай (18 на сто) и Мексико (9 на сто).

Годишният внос на соя в ЕС е приблизително 14 милиона тона. Суровината се използва като протеинов фураж за селскостопанските животни (включително пилета, свине и едър рогат добитък) и за целите на млекопроизводството. Благодарение на конкурентната си цена американската соя е много привлекателна за европейските вносители и потребители.