Най-заможните 500 души на Земята загубиха 2,1% от колективното си нетно богатство в понеделник (117 млрд. долара), след като американските акции преживяха най-големия си срив през тази година, съобщава Инвестор.

Двадесет и един членове на индекса Bloomberg Billionaires загубиха по над 1 млрд. долара или повече, след като инвеститорите реагираха на засиленото търговско напрежение между САЩ и Китай.

Основателят на Amazon.com Inc. Джеф Безос се оказа най-губещ, като богатството му спадна с 3,4 милиарда долара, след като акциите на онлайн търговеца се сринаха с 3,19 на сто до 1765,13 долара за брой. Но той все още е най-богатият човек на планетата с богатство, изчислявано на 110 млрд. долара, макар че само през миналата седмица е продал акции на Amazon за 2,8 млрд. долара.

Сривът е рязка промяна за най-богатите в света, които от началото на годината досега отчитаха стабилни ръстове.

И на други места отвъд САЩ силните на деня също изпитват ерозия на богатството си през последните седмици. Елитът в Хонконг страда от деветседмичните протести, които задръстиха улиците на финансовия център, свиха икономическия ръст и местните цени на акциите. Нетната стойност на 10-те най-богати магнати, които черпят своето богатство от компании, регистрирани в Хонконг, се сви с 19 милиарда долара от 23 юли насам, показват изчисления на Bloomberg.

Дори след вчерашните сривове 500-те най-богати хора на планетата контролират почти 5,4 трилиона долара, което е с 11% повече от сумата от 1-и януари.